Sabtu, 14 April 2012

KOD MAKANAN KATEGORI TIDAK KRITIKAL.


Menurut pihak JAKIM kod-kod E merupakan kod-kod yang digunakan di Europe. Ia terdiri daripada emulsifier, bahan pengawet, pewarna dan lain-lain. Ia boleh dibahagikan kepada dua. Satu kumpulan diketegorikan sebagai tidak kritikal dan sebahagian dikelompokkan sebagai kritikal. bahan-bahan yang tidak kritikal merupakan dari sumber chemical dan tumbuh-tumbuhan. contonya adalah seperti berikut:
E100:pewarna dari sumber tumbuhan.
E110: dari sumber chemical
E120: dari summer serangga 
E140: dari sumber tumbuhan 
E141: dari sumber tumbuhan Bahan pengawet 
E210: benzoic acid dari sumber tumbuhan dan chemical. 
E213: calcium benzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical. 
E214: Ethyl 4-hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical. 
E216: Propyl 4- hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical. 
E234: Nisin; dari sumber microbe. 
E280: Propionic Acid dari sumber chemical.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Klik Disini