RAMAI YANG GEMAR MAKAN
MEE, MALAH MENJADI MAKANAN KEGEMARAN TIDAK KIRA MASA PAGI, PETANG DAN MALAM
SEGELINTIR ORANG.
MEE KARI, MEE REBUS, MEE
SUP, MEE HAILAM, MEE BANDUNG ANTARA PELBAGAI JENIS MASAKAN YANG BOLEH DIBUAT
DARI MEE. MEE GORENG MAMAK JUGA ANTARA YANG POPULAR DI KALANGAN PENGEMAR MEE.
TETAPI TAHUKAN ANDA
BAHAN-BAHAN YANG TERKANDUNG DALAM MEE YANG ANDA MINATI ITU.
BAHAN ASAS UNTUK MEMBUAT
MEE ADALAH TEPUNG GANDUM, GARAM, AIR DAN MINYAK MASAK.IANYA TURUT MENGANDUNGI
CAMPURAN BAHAN KIMIA UNTUK KEANJALAN MEE DAN KETAHANANNYA.
SALAH SATU BAHAN KIMIA
YANG DIGUNAKAN ADALAH CECAIR JERNIH SODIUM KARBONAT ATAU NATRIUM KARBONAT.
IANYA BOLEH DIDAPATI DI KEDAI-KEDAI RUNCIT DAN LEBIH DIKENALI SEBAGAI AIR ABU
ATAU AIR SODA.
SODIUM KARBONAT
(NA2CCO3) BOLEH DIEKSTRAK DARI TUMBUHAN ATAU DIHASILKAN DARI GARAM BIASA
MELALUI PROSES TERTENTU.SODIUM KARBONAT PALING BANYAK DIGUNAKAN DALAM
PENGHASILAN KACA.
DALAM PEMBUATAN MAKANAN
IA DIBERI KOD ADITIF E500 DAN DIGUNAKAN SEBAGAI PENGAWAL ASID (ACIDITY
REGULATOR), ANTI PENGERAKAN (ANTI- CAKING), AGEN PENAIK DAN PENSTABIL.
SETAKAT INI, TIADA
LAPORAN YANG SERIUS TENTANG KESAN NEGATIF TERHADAP PENGGUNAANNYA SEBAGAI BAHAN
ADITIF DALAM BAHAN MAKANAN
INGIN MENCUBA?
SILA HUBUNGI 0134147623 (SOFI)
0148195447 (MIRA)
INGIN MENCUBA?
SILA HUBUNGI 0134147623 (SOFI)
0148195447 (MIRA)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan