Jumaat, 23 November 2012

MEE KUNING




RAMAI YANG GEMAR MAKAN MEE, MALAH MENJADI MAKANAN KEGEMARAN TIDAK KIRA MASA PAGI, PETANG DAN MALAM SEGELINTIR ORANG.

MEE KARI, MEE REBUS, MEE SUP, MEE HAILAM, MEE BANDUNG ANTARA PELBAGAI JENIS MASAKAN YANG BOLEH DIBUAT DARI MEE. MEE GORENG MAMAK JUGA ANTARA YANG POPULAR DI KALANGAN PENGEMAR MEE.

TETAPI TAHUKAN ANDA BAHAN-BAHAN YANG TERKANDUNG DALAM MEE YANG ANDA MINATI ITU.

BAHAN ASAS UNTUK MEMBUAT MEE ADALAH TEPUNG GANDUM, GARAM, AIR DAN MINYAK MASAK.IANYA TURUT MENGANDUNGI CAMPURAN BAHAN KIMIA UNTUK KEANJALAN MEE DAN KETAHANANNYA.

SALAH SATU BAHAN KIMIA YANG DIGUNAKAN ADALAH CECAIR JERNIH SODIUM KARBONAT ATAU NATRIUM KARBONAT. IANYA BOLEH DIDAPATI DI KEDAI-KEDAI RUNCIT DAN LEBIH DIKENALI SEBAGAI AIR ABU ATAU AIR SODA.

SODIUM KARBONAT (NA2CCO3) BOLEH DIEKSTRAK DARI TUMBUHAN ATAU DIHASILKAN DARI GARAM BIASA MELALUI PROSES TERTENTU.SODIUM KARBONAT PALING BANYAK DIGUNAKAN DALAM PENGHASILAN KACA.

DALAM PEMBUATAN MAKANAN IA DIBERI KOD ADITIF E500 DAN DIGUNAKAN SEBAGAI PENGAWAL ASID (ACIDITY REGULATOR), ANTI PENGERAKAN (ANTI- CAKING), AGEN PENAIK DAN PENSTABIL.

SETAKAT INI, TIADA LAPORAN YANG SERIUS TENTANG KESAN NEGATIF TERHADAP PENGGUNAANNYA SEBAGAI BAHAN ADITIF DALAM BAHAN MAKANAN

INGIN MENCUBA?

SILA HUBUNGI 0134147623 (SOFI)
                           0148195447 (MIRA)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Klik Disini